„Wielkanocny stół w Powiecie Płockim” – znamy zwycięzców konkursu! - Starostwo Powiatowe w Płocku

Wyszukaj

Starostwo Powiatowe w Płocku Wiadomości „Wielkanocny stół w Powiecie Płockim” – znamy zwycięzców konkursu!

„Wielkanocny stół w Powiecie Płockim” – znamy zwycięzców konkursu!

Wielkanocny stół w Powiecie Płockim smakuje białą kiełbasą, chrzanem, barszczem, szynką, pasztetem, słodką paschą i babką… A wszystko to okraszone jest miłością, życzliwością, serdecznością i zaangażowaniem –tym, dzięki czemu chce się żyć i chce się… jeść!

Konkurs „Wielkanocny stół w Powiecie Płockim” ogłosiliśmy na początku marca. Adresowaliśmy go do kół gospodyń wiejskich z naszego powiatu.

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie i prezentacja specjałów kuchni regionalnej związanej z okresem Świąt Wielkanocnych. Potrawy oceniane miały być pod względem: oryginalności, doboru oraz walorów smakowych, walorów estetycznych, sposobów ekspozycji oraz przygotowania w oparciu o tradycje kulinarne właściwe dla regionu reprezentowanego przez koło gospodyń wiejskich.

W odpowiedzi na nasz konkurs wpłynęło 11 zgłoszeń, wszystkie koła zakwalifikowały się do drugiego etapu zmagań, którym była degustacja zaproponowanych potraw. A ta odbyła się we wtorek, 19 marca, w siedzibie Starostwa Powiatowego w Płocku!

Komisja konkursowa w składzie: Starosta Płocki Sylwester Ziemkiewicz, Wicestarosta Iwona Sierocka, Dyrektor Wydziału Rozwoju Gospodarczego i Promocji w Starostwie Powiatowym w Płocku Karolina Koper, Dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Spraw Społecznych Małgorzata Struzik, Dyrektor Wydziału Środowiska i Rozwoju Obszarów Wiejskich Dorota Zakrzewska, Prezes Fundacji „Fundusz Lokalny Ziemi Płockiej Młodzi Razem” Iwona Marczak miała bardzo twardy orzech do zgryzienia.

Ostatecznie wyniki konkursu przedstawiają się następująco:

I miejsce – KGW „Okraski” w Starych Gałkach za białą kiełbasę w sosie chrzanowo – cebulowym

II miejsce – KGW Perły z Blichowa za babkę wielkanocną

III miejsce – KGW EKO-GOSPOSIE z Brochocina za paschę

Pierwsze wyróżnienie – KGW „Wesołe Babeczki” z Borowic za borowicką szynkę parzoną

Drugie wyróżnienie – KGW w Łęgu Kościelnym za staropolską białą kiełbasę pod pierzynką

Wszystkim uczestnikom konkursu pięknie dziękujemy za serca włożone w przygotowanie tych rewelacyjnych potraw, a nagrodzonym serdecznie gratulujemy!

Kategoria: Wiadomości
Zdjęcie pamiątkowe uczestników konkursu

Polecamy