Promocja potraw regionalnych i tradycyjnych w powiecie płockim
21 marca 2025 r., w Zajeździe „Pod Szczęśliwą Gwiazdą” odbyło się wydarzenie pn. „Promocja potraw regionalnych i tradycyjnych w powiecie płockim”. Przedsięwzięcie miało na celu szerzenie dziedzictwa kulinarnego, promowanie zdrowego stylu życia, oraz pielęgnację mazowieckiej kultury i tradycji. Współorganizatorem tego wydarzenia był Samorząd Województwa Mazowieckiego.
Głównym punktem spotkania była prezentacja oraz degustacja potraw regionalnych i tradycyjnych przygotowanych przez właścicieli Zajazdu „Pod Szczęśliwą Gwiazdą”, jak również KGW „CHABERKI”
w Ciółkówku, KGW w Cekanowie oraz KGW „SMAKI I TRADYCJE” w Stróżewku. Uczestnicy wydarzenia mieli okazję rozgościć się i rozsmakować w wyszukanym charakterze mazowieckiej tożsamości kulinarnej.
Od strony smaków, zapachów i wyjątkowych lokalnych potraw zostały zaprezentowane tradycyjne, regionalne potrawy. Uczestnicy spotkania poznali zasady zdrowego odżywiania oraz dowiedzieli się, jak można pielęgnować mazowieckie tradycje na naszych stołach. Podczas spotkania promowano popularne i nieznane potrawy, między innymi: knedle z pieczarkami, kartoflaka, paszteciki, pierogi z mięsem, barszcz czerwony, tradycyjny żur, zupę borowikową, ryby, czy słodkie przysmaki w postaci babeczek, rogalików czy wspaniałych wypieków. Każdy z uczestników miał okazję skosztować i poznać ich wspaniały smak.
Ponadto uczestnicy przedsięwzięcia wzięli udział w szkoleniu, podczas którego zgłębili wiedzę w zakresie możliwości rozwoju lokalnego poprzez podejmowanie różnego rodzaju inicjatyw.
Wydarzenie skierowane było do mieszkańców, w szczególności do sołtysów, rolników, członków KGW, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, przedstawicieli mikro, małych i średnich przedsiębiorców. W spotkaniu wzięli udział również przedstawiciele władz samorządowych i parlamentarnych z terenu powiatu płockiego.












